Τι έδειξε η νεκροψία για τον θάνατο 20χρονου από σφαίρα αστυνομικού

Περισσότερο φως στον θάνατο του 20χρονου Σύρου από πυροβολισμό αστυνομικού στη Λάρισα ρίχνουν τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η σφαίρα διαπέρασε τον κορμό του νεαρού, τον οποίο καταδίωκε πεζή ο αστυνομικός, προκαλώντας τραύματα στον θώρακα, ρήξη πνευμόνων, ενώ επίσης διαπέρασε και τη σπονδυλική του στήλη.

Ο άτυχος άνδρας πέθανε λίγα λεπτά αργότερα από ακατάσχετη αιμορραγία.

Τέλος, οι πληροφορίες αναφέρουν  ότι η απόσταση δεν ήταν περισσότερο από 1,5 μέτρο, ενώ όλα τα ευρήματα του ιατροδικαστή θα διαβιβαστούν στον εισαγγελέα, προκειμένου να αποφανθεί, από την ερχόμενη εβδομάδα, εάν θα ασκήσει ποινική δίωξη στον αστυνομικό και με βάση ποια κατηγορία.

Σκόνταψε και το όπλο εκπυρσοκρότησε

Σχετικά με το περιστατικό του θανάτου, ο αστυνομικός αφέθηκε ελεύθερος χωρίς περιορισμούς και χωρίς να του ασκηθεί ποινική δίωξη μετά την παρουσία του στον εισαγγελέα, ενώ αναμένονται τα ευρήματα της ιατροδικαστικής εξέτασεις.

Ο δικηγόρος του αστυνομικού, Δημοσθένης Γούλα, έκανε γνωστό ότι ο εισαγγελέας διέταξε προκαταρκτική εξέταση και δήλωσε μετά το πέρας της διαδικασίας «πρώτον ο εντολέας μου είναι συντετριμμένος και εκφράζει τη βαθύτατη του θλίψη. Δεύτερον, όπως ενημερωθήκαμε από τον κύριο εισαγγελέα, διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση. Ήδη ο εντολέας μου είναι ελεύθερος. Δεν έχω δικαίωμα να σας πω περισσότερα επί της υποθέσεως και της ποινικής δικογραφίας, διότι η υπόθεση εξελίσσεται αυτή τη στιγμή» είπε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος του αστυνομικού».

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά ο 45χρονος αστυνομικός έδωσε τη δική του εκδοχή για το περισταττικό, υποστηρίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της καταδίωξης σκόνταψε σε κάποιον συρμάτινο φράχτη και το όπλο του εκπυρσοκροτησε σκοτώνοντας τον νεαρό Σύρο.

Υποβάθμιση και… μικρή εγκληματικότητα

Ήδη, πάντως, από τις πρώτες ώρες που έγινε γνωστός ο θάνατος του νεαρού από αστυνομικά πυρά, η ΕΛ.ΑΣ. έσπευσε να δώσει στη δημοσιότητα εκτενείς λεπτομέρειες για το ποινικό παρελθόν του νεκρού, ενώ δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα καν το όνομά του.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, σήμερα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εμφανίστηκε με ξεκάθαρη προσπάθεια να υποβαθμίσει τη σημασία του ζητήματος.

Ο Νότης Μηταράκης είπε, βέβαια, ότι «προφανώς καμία χρήση βίας από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ. δεν γίνεται αποδεκτή» (σσ και μάλλον ξεχνώντας τα όσα συνέβαιναν και δήλωνε ο ίδιος την προηγούμενη περίοδο κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Μετανάστευσης) και πέρασε στο παρασύνθημα επαναλαμβάνοντας τα όσα έτρεξε να ανακοινώσει η ΕΛ.ΑΣ. για το ποινικό παρελθόν του θύματος.

Μάλιστα πήγε κι ένα βήμα παραπέρα αφήνοντας αιχμές για τη Δικαιοσύνη και λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να αφήνουμε αδικήματα μικρής εγκληματικότητας ατιμώρητα».
«Απ΄ό,τι φαίνεται – θα το δούμε με το υπουργείο Δικαιοσύνης – ο συγκεκριμένος (20χρονος Σύρος) είχε συλληφθεί και καταδικαστεί σε βαθμό κακουργήματος, απωλήθηκε γρήγορα με όρους, επανασυνελήφθη τον Ιούνιο και αντί να επιστρέψει στη φυλακή ξαναφέθηκε ελεύθερος. Τώρα ουσιαστικά θα ήταν το τρίτο αδίκημά του» είπε χαρακτηριστικά για να σπεύσει να διευκρινίσει ότι… δεν συνδέει καθόλου το θέμα με την απώλεια ανθρώπινης ζωής.

«Είναι κρίσιμο να αυστηροποιήσουμε τον κώδικα δεν μπορεί κάποιος κατά συρροή να διαπράττει αδικήματα και διαρκώς να βρίσκεται στο δρόμο» τόνισε. «Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε με την ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Δεν μπορούμε ν΄αφήνουμε ατιμώρητα ειδικά φαινόμενα μικρής εγκληματικότητας. Δημιουργείται κλίμα ατιμωρησίας» συμπλήρωσε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί